De koude baarmoeder


Bij vrouwen waar het bij de innesteling mislukt of bij vrouwen met herhaaldelijke miskramen kan een koude baarmoeder, verzuurde baarmoeder en/of vermoeide baarmoeder de grote boosdoener zijn. De baarmoeder is in die staat namelijk niet- ontvankelijk.  De baarmoeder zal voor negen maanden als huisje fungeren voor jouw toekomstige baby. Het embryootje zal ook eisen stellen wanneer hij in de baarmoeder arriveert voor het innestelingproces. Als hij arriveert in de baarmoeder en zijn ‘huisje’ heeft een aangename pH- waarde, is goed in vorm, goed doorbloed, heerlijk warm en bevat voldoende zuurstof en nutriënten waardoor hij de beste start kan krijgen, dan wilt hij graag blijven. Een warme baarmoeder zorgt namelijk voor een goede doorbloeding en aanvoer van nutriënt- en zuurstofrijk bloed. De baarmoeder is dan ontvankelijk en de embryo voelt dat ook direct aan bij het arriveren in de baarmoeder. De embryo zal zich op en top in zijn vel voelen en gaat zijn best doen om een fijn plekje te vinden om in te nestelen. Als zijn huisje vol zit met gifstoffen, vermoeid is en koud aanvoelt zal de embryo niet willen blijven. De embryo moet dan zoveel energie investeren in het überhaupt kunnen delen om zich te ontwikkelen dat dit teveel voor hem is. Sterker nog, de kou en een slechte staat van het baarmoedermilieu kan leiden tot het mislukken van een innesteling van een goede kwaliteit embryo door de vertraagde celdeling, het stoppen van de celdeling of elke poging van innestelen waardoor afbraak (menstruatie) volgt. Een mooie vergelijking is ook een zaadje in de grond die bij koud weer niet omhoog wil komen. Jij wilt toch zelf ook thuiskomen in een warm, gezellig huisje waar een lekkere warme maaltijd je staat op te wachten? Een embryootje wenst niets liever!

Waarom heb je een warme baarmoeder nodig om zwanger te worden?

Een vruchtbaar lichaam is een warm lichaam. Je wilt dat je baarmoeder een warme plek is waar voldoende nutriënt- en zuurstofrijk bloed vloeit en dat het baarmoederslijmvlies uit twee mooie, volle lagen is opgebouwd.

Hiervoor zijn de volgende twee factoren bepalend:

  1. Een warme baarmoeder
  2. Een goede bloedcirculatie in de baarmoeder en eierstokken

Deze twee punten zijn tevens van elkaar afhankelijk, want een warme baarmoeder zorgt voor een goede bloedcirculatie en een goede bloedcirculatie leidt tot een warme baarmoeder!

Kou in het lichaam zorgt ervoor dat de bloedvaten gaan samentrekken, dat heet vasoconstrictie. Warmte zorgt er daarentegen voor dat de bloedvaten weer open gaan staan, dat heet vasodilatatie. Wanneer het lichaam koud is en nu hebben het specifiek over de koude baarmoeder, is er ook een verminderde bloeddoorstroming. Een verminderde bloeddoorstroming kan voor ongemakken zorgen het embryootje die in je baarmoeder arriveert en zich zou moeten innestelen. De warmte is niet alleen van groot belang voor de innesteling en groei (celdelingen) van een embryo, maar zorgt er ook voor dat er voldoende bloed aanwezig is in de baarmoeder en dat het ingenestelde embryootje ook goed gevoed kan worden. De eerste momenten voor de innesteling is je embryo namelijk volledig afhankelijk van de voeding uit het bloed wat al in de baarmoeder beschikbaar is. Het embryootje brengt ongeveer 72 uur door in de baarmoederholte voordat het kan innestelen. Die periode moet het embryootje overleven op afgescheiden voedingsstoffen van de moeder, zoals ijzer en in vet oplosbare vitaminen[1].  Dit is ook wetenschappelijk onderzocht, weer een bewijs hoe belangrijk een goede voorbereiding is. Want de periode voor de innesteling is het embryootje afhankelijk van de voedingsstoffen die je lichaam beschikbaar stelt. Maar zelfs als de innesteling wel lukt, is de kans groot dat deze niet goed kan blijven doordelen/groeien, wat kan leiden tot een miskraam. De temperatuur van je baarmoeder is daarom een hele grote factor voor de overlevingskans van het embryo, het wel dan niet slagen van een innesteling en verdere verloop van de zwangerschap.

[1] Boron, Walter . Oxford: Elsevier; 2004. Emile Boulpaep. Medical Physiology: A Cellular And Molecular Approaoch.

Hoe herken je een koude baarmoeder?

  • Regelmatig koude handen en voeten hebben
  • De buik en billen voelen koud aan
  • Last van pijn in je onderrug/ zwakke onderrug
  • Je hebt het vaak koud en dit voornamelijk tijdens je menstruatie
  • Bleek gezicht
  • Je verliest weinig bloed
  • Of je hebt juist hele heftige menstruaties met stolsels/donkere bloedklonters
  • Een hele pijnlijke menstruatie
  • Meervoudige miskramen
  • Verlaagd libido
  • Vermoeidheid
  • Frequent plassen
  • Zwakke spijsvertering met losse ontlasting
  • Te langzaam werkende schildklier
  • Lagere basale lichaamstemperatuur
  • Tekort aan nier yang

Let op: Merk je dat je een kouwelijk type bent of sneller koud hebt dan normaal. Dan zou dit ook een teken van bloedarmoede kunnen zijn. Je maakt dan te weinig rode bloedcellen aan. Rode bloedcellen verspreiden zuurstof door je lichaam. Door het tekort aan rode bloedcellen krijg je het sneller koud. Vitamine B12 kan hier heel goed in ondersteunen.

Een tekort aan nier-Yang/nierenergie kan leiden tot verminderde capaciteit om op te warmen en te activeren. Dit manifesteert zich als kou en pijn in de onderrug en knieën. Vaak is dat ook te zien aan een bleke en gezwollen tong.

Koude baarmoeder omkeren naar warme baarmoeder

We hebben we vele tips & tricks om dit probleem op te lossen. Echter is daar niet genoeg ruimte voor om dat in 1 blog toe te lichten. Het is belangrijk om je baarmoeder te ontgiften, om te letten op wat je eet en drinkt. Bijvoorbeeld: Vermijd suikers, koude dranken, veel rauw voedsel, zuivel, koudmakende vruchten, ga voor cyclusvoeding (zie de My Pregnancy Wish app). Bedek altijd je buik, beweeg en masseer je baarmoeder met de koude baarmoedermassage kit etc.  Maar in het bijzonder willen we je laten kennismaken met onze koude baarmoeder kuur. Deze kuur bestaat uit vaginale stoomkruiden en koude baarmoeder thee. Deze producten zijn speciaal ontwikkeld om de kou in de baarmoeder aan te pakken, een schone baarmoederwand te creëren en tevens de baarmoeder te ontgiften van opgestapelde toxines en resten. Tevens hebben we hier een koude baarmoeder pakket van waar ook de koude baarmoeder olie bij zit. Met dit pakket ben je op drie manieren bezig om je koude baarmoeder om te keren naar een warme baarmoeder.

Hoe zorg je voor een goede innesteling

De functionele laag van het baarmoederslijmvlies kunnen we ook wel beschrijven als een lekker warm donzig bedje met een goede kwaliteit matras. Daar willen we ons allemaal wel lekker in gaan nestelen toch?! Zo ook een embryo, het baarmoederslijmvlies kan je zien als het bedje voor de embryo. Daar moet hij in willen liggen en zich helemaal in gaan nestelen. Echter zijn embryo’s ook kieskeurig, als het bedje te dun is en er geen lekker donzig dekentje ligt slaat hij het af. Mocht hij toch proberen om in te nestelen dan is de kans groot dat wanneer het bedje koud, hard en als er bloedklonters aanwezig zijn dat het hem niet lukt om zich (goed) te hechten. De baarmoeder is dan niet in de juiste staat om de embryo een omgeving te bieden waar hij wilt zijn. Het gevolg hiervan kan een vroege miskraam zijn.

Een goede dikte baarmoederslijmvlies is van erg groot belang. Dat is namelijk het bedje waar de embryo zich in zal nestelen. De ideale dikte van het baarmoederslijmvlies zit tussen de 7-13 mm. Dit kan je ook positief beïnvloeden d.m.v. voeding en theeën. Een baarmoedermassage heeft ook een hele positieve invloed op het baarmoederhalsslijm en de doorbloeding.

Een goede doorbloeding van de baarmoederslijmvlies is van zeer groot belang. Want als de doorbloeding niet goed is kan een eicel minder goed innestelen in de baarmoeder. Een goede bloeddoorstroming zorgt er namelijk voor dat er voldoende zuurstof-  en nutriënt rijk bloed naar de baarmoeder wordt gestuurd. Het stimuleert kleverige embryo’s en verminderend de kans op een miskraam. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de doorbloeding, voornamelijk het eet- en beweeg gedrag. Het vermijden van suikers, verzadigde vetten en het nuttigen van veel groenten en fruit is daarom erg belangrijk. Omega3 zorgt tevens voor een betere vetzuurbalans in je lichaam en verbeterd de bloedcirculatie.

Na de ovulatie is het aangeraden om te beginnen met de innesteling thee en innestelingolie. Dit kan namelijk heel goed helpen bij een goede- en stabiele hormoonbalans waardoor er voldoende progesteron vrij kan worden gegeven, een blijvend warme baarmoeder, een ontspannen baarmoeder en het bevorderen van een goede bloedcirculatie. We hebben hier ook een innestelingset en een innestelingpakket van. Voor meer informatie hierover kun je op de link klikken. Wat is innestelingthee?

Het warmhouden van de baarmoeder, een juiste pH- waarde, een goede doorbloeding, de juiste dikte baarmoederslijmvlies zijn bepalend voor een goede innesteling.

Wil je het fijne ervan weten en aan de slag gaan om je vruchtbaarheid naar de next level te brengen? Hou dan onze pagina in de gaten want er komt hier binnenkort meer over!

Neen ook een kijkje op de volgende pagina : Wat te drinken

Recent Posts
Contact

Not readable? Change text. captcha txt
0