Niet- biologische ofwel reguliere groenten en fruit zijn niet ongezonder dan de biologische variant. Het verschil zit in de bestrijdingsmiddelen, wat feitelijk xeno- oestrogenen zijn, deze zorgen voor een hormonale disbalans. Zo veroorzaakt bv. de chemische gewasbeschermingsmiddel bifenthrin eisprong verstoringen. Dit is nog maar 1 van de zoveel pesticiden die op groente en fruit worden gespoten. Als je groente en fruit eet met bestrijdingsmiddelen dan gaat dat zich ophopen in je lichaam en dat wil je juist vermijden. Je wilt je lichaam van binnen zuiver maken en houden, bestrijdingsmiddelen verstoren dit doel.

Echter is het niet altijd financieel haalbaar om al je groenten en fruit biologisch te kopen. Biologisch is namelijk wel prijziger dan de reguliere en het is allemaal al duur genoeg dus laten we even inventariseren wat ook heel goed regulier te eten is. In de genoemde groenten en fruit zijn weinig bestrijdingsmiddelen gevonden. Vandaar dat deze ook wel regulier goed te eten zijn. Print onderstaand schema uit en hang het ergens op in de keuken als reminder.

Klik hier voor een pdf. schema van wat je wel en niet biologisch hoeft te kopen.

Wat ook erg belangrijk is: Koop liefst zoveel mogelijk van Hollandse bodem, behalve de tomaten. De Griekse tomaten schijnen veiliger te zijn. Hoe dichterbij het verbouwd is, hoe minder bestrijdingsmiddelen er worden gebruikt. Let ook heel goed op seizoensgebonden producten. Er zit meer energie in wat rechtstreeks uit de grond komt, dan wat er in kassen wordt verbouwd. Door seizoensgebonden producten te kopen weet je ook zeker dat het vers is. Print onderstaande schema uit en hang het ergens op in de keuken als reminder.

Klik hier voor  een pdf. schema van seizoensfruit in Nederland

Klik hier voor  een pdf. schema van seizoensgroenten in Nederland

Tegenwoordig kan je in bijna alle supermarkten biologische groenten en fruit kopen. Soms scheelt het niet eens zoveel als de reguliere varianten. De week aanbiedingen in de gaten houden kan ook nog eens goed schelen! Zelf kom ik vaak bij de lidl, ze hebben daar zowel biologisch als regulier, maar de reguliere varianten zijn vaak in de buurt verbouwd.  Een handige site om het overzicht van aanbiedingen te krijgen is: www.biologischeaanbiedingen.nl. In zeeburg is een biologische markt op woensdag van 11.00 tot 18.00 uur, ze verkopen hier biologische groente, fruit, brood, kaas en delicatessen.

Uit de onderstaande lijst kan je zelf kiezen of je voor volledig biologisch kiest of dat je het gaat afwisselen met niet- biologische maar wel veilige groenten en fruit.

Groenten en fruit die je wel biologisch zou moeten eten. Groenten en fruit die je eventueel niet biologisch hoeft te eten
1.     Appels
2.     Peren
3.     Perzikken
4.     Nectarines
5.     Aardbeien
6.     Blauwe bessen
7.     Kersen
8.     Druiven
9.     Aalbessen
10.  Citroenen
11.  Mandarijnen
12.  Sinaasappels
13.  Bleekselderij
14.  Sla
15.  Aardappelen
16.  Spinazie
17.  Paprika’s
18.  Komkommer
19.  Cherry tomaatjes
20.  Suger snaps
21.  Wortels
22.  Hete pepers
1.     Cantaloupe meloen
2.     Grapefruit
3.     Bananen
4.     Papaya
5.     Watermeloen
6.     Mango’s
7.     Papaya’s
8.     Kiwi’s
9.     Passievrucht
10.  Pruimen
11.  Kaki
12.  Ananas
13.  Avocado
14.  Alle soorten kool
15.  Sugar snaps (diepvries)
16.  Uien
17.  Asperges
18.  Aubergine
19.  Maïs
20.  Bloemkool
21.  Broccoli
22.   Knolselderij
23.  Zoete aardappelen
24.  Paddenstoelen en champignons
25.  Witlof
26.  Venkel
27.  Doperwten
28.  Gedroogde peulvruchten (min. 12 uur weken)
  • Met name appels, aardappelen, spinazie en hete pepers zijn zeer verontreinigd
  • Biologisch of regulier: Het blijft verstandig om alle groente en fruit zorgvuldig te wassen.

Vis, kip en vlees

Als je vis eet, koop dan wilde zeevis, gekweekte vis vervuild je lichaam omdat ze boordevol antibiotica, hormonen, soja, maïs en kleurstof zitten.Liever helemaal geen (niet biologische) kip, rund en schaap omdat die stijf staan van medicijnen, antibiotica en hormonen zit. Kalkoen, kalf en lamvlees zijn betere keuzes en dan het liefst biologisch. Eieren haal je biologisch.

Peulvruchten

Peulvruchten hebben een zeer hoge voedingswaarde, bevatten veel vezels, eiwitten en het aantal calorieën vallen wel mee. Door de vezels verbeteren je darmflora, stoelgang en verteringsproces wat beter is voor de bloedsuikerspiegel. Peulvruchten Het is vooral belangrijk bron van eiwitten voor veganisten. Echter bevatten peulvruchten antinutriënten,dit zijn natuurlijke antistoffen wat voor de mens giftig kan zijn. Daarom is het heel belangrijk om de peulvruchten lang te weken en gedurende het weekproces ook een paar keer het water te verversen. Zet de peulvruchten in een bak met water voor liefst 24 uur, anders minimaal 12 uur en daarna afspoelen en 1,5 uur koken.

Recent Posts
0