Hoe breng jij de hormonen in jouw lichaam weer terug in balans. Heb je PCOS, endometriose of heb je gewoon het gevoel dat je hormonen af en toe de pan uitrijzen? Neem deze tips dan niet voor lief!

We gaan 5 punten bespreken waarmee je de hormonen in je lichaam in toom kan houden:

 1. Voeding en verzorgingsproducten
 2. Kruiden
 3. Yoga, ademhaling en meditatie
 4. Rust, ontspanning en sport
 5. Progesteron

1. Vermijd bewerkt en vet voedsel, suiker, koffie en bewerkt zout. Voeding die je hormonen terug in  balans brengen zijn te vinden in de vorm van gerechten in de MyPregnancyWish app. Gebruik alleen verzorgingsproducten die vrij zijn van chemische stoffen zoals: SLS, parabenen e.d. en vermijd chemische stoffen in plastic zoals BPA.

2. Voor dames met hormonale klachten zoals:

 • PCOS
 • Schildklierafwijking
 • Endometriose
 • Vleesbomen
 • Cysten in de baarmoeder of eierstokken
 • Onregelmatige menstruaties
 • Vervuilde baarmoedermilieu
 • Dunne baarmoederslijmvlies
 • Slechte opbouw baarmoederslijmvlies

We hebben 2 soorten hormoonbalans theeën ontwikkeld. Eén speciaal voor dames met PCOS en één voor voor dames wiens hormoonbalans instabiel is om verscheidene redenen. De thee word twee keer per dag gedronken en is verkrijgbaar in de webshop met de volledige gebruiksaanwijzing. Ook hebben we een hormoonbalans pakket. Dit pakket bevat vele tools om de hormonen weer in balans te brengen.

3. Yoga en ontspanning zijn samenhangend. Door yoga zorg je er namelijk ook voor dat je lichaam in ontspanningsmodus gaat. Er zijn speciale yoga oefeningen voor ontspanning, voor meer energie, voor het openen van je bekken en heupen en voor je hormoonbalans. Hormoonyoga heeft effect op het hele lichaam, maar richt zich voornamelijk op de eierstokken, de hypofyse en de schildklier. Door yoga en meditatie in je dagelijkse routine te gooien zal het stress hormoon cortisol afnemen. Onderzoek wijst uit dat met yoga het stress hormoonspiegel met 43% wordt verlaagt. Bepaalde ademhalingsoefeningen zijn zeer effectief om stress hormonen te doen dalen, de energietoevoer, zuurstofdoorvoer, doorbloeding van de baarmoeder en eierstokken te verbeteren.

4. Voldoende rust nemen, ontspanning en een optimale conditie zorgt ervoor dat je lichaam kan herstellen, regenereren en voortplanten.

 • Zorg voor rust in je leven, neem bewust je rust momenten door bv. een avondje lekker op de bank te luieren en series te kijken. Rust in je hoofd kan je alleen maar hebben als je een vredige omgeving hebt. Neem afstand van mensen die het slechte in je naar boven halen of je stress geven, dit heeft een toxische invloed op jouw hormonen. Maak je vooral niet druk om wat mensen zeggen of denken. het is zeer belangrijk dat je een positieve mindset hebt. Dat is heel makkelijk gezegd, ik weet hoe moeilijk het is om elke dag geconfronteerd te worden met onvruchtbaarheid. Onthoud a.u.b. dat alles op zijn plekje terechtkomt, de struggle is tijdelijk. Het leven heeft ups and downs, dit is een down moment, maar hierna wordt het steeds beter!! Je hebt een doel voor ogen, jij wordt een mama en/of papa en je moet er ook helemaal voor gaan, dan zal het je lukken met de hulp van de Almachtige. Een goede mindset is hierin echt heel belangrijk! Als je last hebt van een trauma, zoek dan hulp bij een therapeut. Sommige problemen liggen heel diep en kan zorgen voor ongewenste spanningen.
 • Ontspanning is relatief, voor de één is dat ontspannen met een goed boek, voor de ander de koelkast schoonmaken en voor weer een andere shoppen. Zorg voor ontspanning in je leven, wat dit ook moge zijn. Denk aan (yin) yoga, pilates, skeeleren in het park, fietsen, vakantie vieren, Tai Chi, frisse neus ophalen in de natuur, aarden, zoek een leuke hobby, doe leuke dingen met je partner, vrienden of familie. Dit allemaal zal resulteren in een algehele verbetering van je hormoonbalans. Zorg daarom dat je een balans vind tussen inspanning en ontspanning.
 • Licht sporten heeft tevens een ontspanningseffect, door intensief sporten maakt je lichaam doet je lichaam het tegenovergestelde, namelijk: stresshormonen aanmaken. Door regelmatig op een laag tempo te bewegen pak je een moment voor jezelf en je hoofd leeg te maken. Hierdoor zit je lekkerder in je vel, val je af en krijg je meer energie! Bovendien is een goede conditie van belang om zoveel mogelijk kans te maken op een geslaagde bevruchting, een goede bloedcirculatie en genoeg zuurstof in je bloed. Zorg er daarom voor dat je wekelijks aan je conditie werkt zodat je fit bent. Beweging is tevens heel belangrijk voor de afvoer van gifstoffen en activeert de hormoonproductie.

5. Hoe belangrijk is progesteron?

Progesteron en oestrogeen moeten met elkaar in evenwicht zijn. Een hormonale disbalans veroorzaakt een verstoord menstruatiecyclus en kan ook andere kopzorgen opleveren. Zonder progesteron is een zwangerschap onmogelijk, dit hormoon is uiterst belangrijk voor de hormoonbalans. Daarnaast is het ook een kalmerend hormoon, dit heb je nodig in een stressvolle tijd. Door voldoende progesteron krijgt het baarmoederslijm de perfecte dikte. Hierdoor kan het eitje innestelen, eenmaal ingenesteld zorgt progesteron ervoor dat de zwangerschap in stand blijft. De hormoonbalans thee zorgt ervoor dat het progesteron gehalte op peil blijft en het baarmoedermilieu in gezonde staat komt. Dit kan de kans op een miskraam verkleinen. Dit is met name in de eerste weken heel belangrijk. Tussen week 10 en week 14 neemt de placenta de progesteron toevoer over. Te weinig progesteron zorgt voor een miskraam. Hoe ouder je wordt, des te minder je lichaam progesteron aanmaakt. Vandaar ook dat je op hogere leeftijd moeilijker zwanger wordt en blijft.

De grote DONT´S die voor een hormonale disbalans zorgen zijn:

 • Verkeerde voeding
 • Weinig beweging,
 • Veel zitten (kantoorwerk)
 • Luiheid
 • Stress
 • Verdriet
 • Roken (de menopauze kan vervroegd aan komen kloppen)
 • Alcohol drinken
 • Veel koffie drinken
Recent Posts
0